Skip to content

Een eigen Thuisnetwerk levert veel voordelen op!

Thuis een netwerk aanleggen kan veel voordelen hebben wanneer er in huis meerdere computers aanwezig zijn. Veel computergebruikers hebben inmiddels al ontdekt dat het mogelijk is de internetverbinding via een netwerk te delen met de in huis aanwezige computers. Wanneer u dit thuis al doet bent u kort gezegd al de trotse eigenaar van een thuisnetwerk.

Thuis een netwerk aanleggen biedt echter nog veel meer voordelen. Een van de voordelen is dat u randapparatuur, zoals een printer, niet langer alleen kunt gebruiken op de computer waarop deze is aangesloten, maar tevens kunt gebruiken om dingen uit te printen vanaf andere computers in het netwerk. Niet alleen kunt u randapparaten van een andere computer in het netwerk gebruiken, tevens is het mogelijk bestanden die op een andere pc in het netwerk staan te openen, te wijzigen en te gebruiken.

Heeft u bijvoorbeeld op een van de computers in het netwerk een mooie muziekverzameling staan, dan kan via het netwerk deze muziek ook op alle andere computers in het netwerk afgespeeld worden. Op deze manier is het zelfs mogelijk deze muziek af te spelen op de muziekinstallatie in uw huiskamer.

Voor ondernemers kan een thuisnetwerk vooral voordelen bieden op het gebied van het beheren van bestanden en het maken van een back-up van deze bestanden. Door een netwerk te maken wordt het mogelijk bestanden op een plek op te slaan en deze beschikbaar te maken voor alle apparaten in uw netwerk. Hiermee voorkomt u dat verschillende versies van bestanden op meerdere computers staan en kunnen vele vergissingen kunnen worden voorkomen.

Een ander voordeel waar nog niet heel veel computergebruikers bij stilstaan is, dat uw huis in waarde stijgt wanneer elke ruimte, naast telefoon en elektriciteit, voorzien is van een netwerkaansluiting. Ook netwerkaansluitingen kunnen tegenwoordig netjes weggewerkt worden in een muur, vergelijkbaar met de stopcontacten.

Wanneer u een verbouwing voor de boeg heeft waarbij sleuven in de muur moeten worden gefreesd voor de elektriciteitsbuizen, zou u kunnen overwegen dergelijke buizen ook te laten aanleggen voor uw thuisnetwerk. Hiermee creëert u uitbreidingen voor het aanleggen van een bekabeld netwerk door uw huis. Dit verzekerd u dat u geen storingen heeft tussen apparaten en dat u waar gewenst apparatuur kunt aansluiten, of uw netwerk kunt uitbreiden.

Een betrouwbaar netwerk maken

Veel computergebruikers zoeken hun heil in het aanleggen van een draadloos netwerk. Een belangrijke overweging hierbij is meestal de eenvoud waarmee een dergelijk netwerk maken gepaard gaat. Tevens worden op deze manier lelijke in het zicht lopende netwerkkabels voorkomen. Wat echter vaak wordt vergeten is dat een netwerk maken doormiddel van de oude vertrouwde netwerkkabel een vele malen betrouwbaarder en veiliger verbinding geeft. Wanneer u dan ook de mogelijkheid heeft netwerkkabel te gebruiken, is het aan te raden dat ook daadwerkelijk te doen.

Verder is het uiteraard aan te raden tijdens het maken van een netwerk, kabels niet langer te maken dan strikt noodzakelijk, deze netjes aan te leggen en weg te bergen om schade aan kabels en apparatuur te voorkomen. Uiteraard is het een goed idee om ook draadloos een verbinding met het netwerk mogelijk te maken. Beperk een draadloze netwerkverbinding echter zoveel mogelijk tot apparatuur die mobiel moet zijn zoals uw laptop, iPad, tablet en PDA. Voorkom via het netwerk delen van apparatuur en bestanden zolang de draadloze verbinding met het netwerk niet afdoende beveiligd is. Niets is zo vervelend te moeten ontdekken dat volslagen vreemden een kijkje hebben genomen in bestanden die niet bestemd zijn voor vreemde ogen. U ziet, er kan voldoende reden zijn tot thuis een netwerk aanleggen te besluiten. Echter dient u altijd in het achterhoofd te houden dat ondoordacht te werk gaan bij het aanleggen van een netwerk thuis meer ellende dan voordeel kan opleveren.

Wij willen graag met u bekijken welke oplossing wij u kunnen bieden bij het realiseren van een (draadloos) thuisnetwerk.

Back To Top